De verzameling kledij en textiel, sedert decennia lang met veel geduld verzameld door het echtpaar Fernand en Karine Huts, is toonaangevend in de wereld. Er schuilen heel wat drijvende krachten achter de kledijcultuur: weersomstandigheden, status, prestige, erkenning van functie, sociale positie en religiositeit, vaardigheid, vakkennis enz. Samengevat is textiel en kledij dé uitingsvorm van de identiteit van de gebruiker en de drager van de weefsels.
Textiel is immers de weerspiegeling van het karakter en de persoonlijkheid van de gebruiker.
De tentoonstelling omspant een periode van 3.500 jaar en de ruim zeshonderd objecten zijn ondergebracht in vijf zalen: “het gebruik van textiel van mummificatie tot tunica”.
HeadquARTers is de bekroonde realisatie van het architectenduo Robrecht en Daem die vier oude magazijnen, twee art nouveau huizen en een nieuwbouwproject omvormden tot een origineel en functioneel geheel.

  1. De faraonische zaal toont naast textiel ook dierenmummies, mummiekartonnages en fragmenten van dodenboeken op linnen. Na de zelfmoord van Cleopatra (30 v.Chr.) werd Egypte bijna vier eeuwen lang een Romeinse provincie.
  2. In de Romeinse zaal ontdekt u naast unieke weefsels ook glaswerk, dodenmaskers en indrukwekkende beeldhouwwerken.
  3. In de zaal van de laatantieke en vroeg-Byzantijnse periode kunt u kleurrijke figuratieve weefsels, aardewerk en andere artefacten bewonderen. In de zevende eeuw werd Egypte veroverd door de Arabieren. Dat had ook zijn gevolgen voor de versiering van het Egyptisch textiel, waarbij de figuratie geleidelijk verdween en de Arabische kalligrafie steeds belangrijker werd.
  4. In de vierde zaal worden dan ook deze Arabische en Centraal-Aziatische invloeden belicht, waarbij via de intense handel langs de zijderoute Chinese zijde in Egypte werd geïntroduceerd.
  5. De tunicazaal is dé grote blikvanger van deze tentoonstelling waar de grootste collectie tunica’s ter wereld getoond wordt, naast een aantal grote weefsels w.o. een wollen weefsel met koptische inscripties uit psalmen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.