Voorwoord

Kaft202202

Beste collega’s,
Beste vrienden en vriendinnen,
Beste Periodiek lezers

Wat een lustrumfeest op 22/10/2022!
Echt om van na te genieten: zoals het concept opera (Mvg Latijn opus): de lezingen: échte woordkunstenaars, de muziek was topklasse, het kader: de locatie met kleurrijke fresco’s en beelden: een waar plezier voor oog en oor. In dit Periodieknummer laten we u dan ook uitgebreid nagenieten!
Het jubileumboek is een uniek historisch naslagwerk geworden dat 100 jaar strijd en streven van Vlaamse artsen overspant.

Maar zoals ik al zei in mijn welkomstwoord: er ligt weer werk op de plank: Het wetsvoorstel van 19/09/22 van Minister Frank Vandenbroucke is een kaakslag voor de Vlaamse artsen: De door het Rekenhof gerechtvaardigde ratio 60/40 NL/Fr wordt losgelaten. Het overtal Fr artsen met RIZIV nummer wordt “kwijtgescholden“ De Vlaamse arts wordt gebetonneerd om harder te werken per densiteit inwoners / aantal patiënten.

De 60% Vlaamse inwoners van dit land kunnen toch rekenen op een evenredig procent van de artsenquota, idem voor onze Franstalige landgenoten? Elke Belg heeft toch hetzelfde recht op zorg? Binnenkort wordt wettelijk verankerd dat Vlaamse artsen harder moeten werken dan onze Franstalige collega’s.

Elke gemeenschap mag voor zich uitmaken hoeveel artsen nodig zijn: Maw onder de taal-zorg-grens zijn er volgens Wallonië véél artsen nodig en zo krijg je nog meer verfransing van het zorgaanbod van de Vlaamse Rand...

Quousque tandem abutere, Catalina ,patientia nostra? (CICERO, Orationes in Catilinam 1, 1)

Zoals onze vorst Leopold III ooit zei: Na zijn troonafstand in 1951 schrijft hij een ‘politiek testament’, waarin hij onder meer stelt dat België gebouwd is op het geduld van de Vlamingen. ( Luc Pauwels , Doorbraak,3/11/22)

Niettemin wens ik u allen fijne eindejaarsfeesten toe en laat elk kaarsje een teken zijn van .. hoop!
.. als de kaars uit is: misschien ook het geduld van de Vlaming?

Laat 2023 in aanloop van .. 2024 een duidend scharniermoment zijn!

Lieve Van Ermen, voorzitter

 

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.