Deze vreselijke aankondiging en dan nog wel boven de ingang van een klein vredig Romaans kerkje in het Franse departement van de Aude klinkt bijna even dreigend als Dantes ' Lasciate omni speranza' als wanneer men de Inferno binnengaat...
Maar het staat er werkelijk en wij zagen het ooit met eigen ogen! En ook de Beelzebub die de doopvont torst heeft iets weerzinwekkend en op zijn minst ...insolite.
Dit alles om een filmfestival voor te stellen dat deze zomer voor de derde maal in Rennes-le-Château zal doorgaan.
Een bijzonder festival weliswaar dat zich speciaal focust op de ongewone film...'le film insolite'.
Het pittoreske dorpje- prachtig gelegen op een heuvel en in de schaduw van de fameuze Pic Bugarach, de esoterisch geladen hoogste top van de Corbières- kwam in de actualiteit n.a.v. de boeken van o.m. Gérard de Sède en later ook door de bestseller " Het Heilig Bloed en de heilige Graal", 'petite histoire' terug opgerakeld door niemand minder dan Dan Brown.

Herdenking van Saunières dood 100 jaar terug.

Rennes-le-Château is de locatie waar een dorpspastoor, een zekere Abbé Bérenger Saunière iets...een schat? zou gevonden hebben die hem steenrijk maakte, hem volgens anderen in staat stelde zelfs Rome te chanteren. Schat van de Katharen; Montségur met zijn fameuze geschiedenis ligt op een goede steenworp. Schat van de Tempeliers? Mysteries zijn er om te blijven bestaan en 'Se non è vero è molto ben trovato'. In ieder geval bleek het dorp destijds het decor voor vreemde gebeurtenissen en trekt het tot vandaag de dag ook nog altijd een op sensatie belust toerisme aan. Ja zelfs schattenjagers durven al eens met hun houweel de bodem openrijten. Genoeg stof dus om daar, maar ook in de schitterende omgeving, een festival rond de Film Insolite mee te propageren. Doch indien voor jou Katharen of Tempeliers passé zijn kan een frisse filmfestivalwind je misschien motiveren om toch eens de sfeer in deze mythische en landschappelijk indrukwekkende regio te gaan opsnuiven. Voor het eigenlijke festival op 9 en 10 augustus zijn de Initiatiefnemers Fanny Sebastien en Geoffroy Thiebaut. Maar ook een Vlaming, de rasechte Antwerpenaar Patrick Marquet verleent o.a.logistieke steun aan het randproject (11 tot 13 augustus) .Het merkwaardige initiatief trok reeds vorig jaar onze aandacht o.m. omwille van de rare vogels die er neerstrijken maar evenzeer om enkele gevestigde grootheden uit de filmwereld die hun schouders onder het originele opzet wilden steken. In St.Paul-de-Fenouillet stelt Marquet zijn deels gerestaureerd thermaal gebouw open voor rand activiteiten.Men wil er ondermeer Saunière in een schijnproces berechten...asjeblief. Nog altijd komen alternatieven hun jerrycan vullen aan de bron met heelkundige eigenschappen palend aan zijn domein. Het Château heeft trouwens iets van een klein Neuschwanstein... Waar ligt trouwens de grens tussen droom en daad; waar ligt de grens tussen werkelijkheid en verbeelding? Wij Vlamingen zijn altijd sterk geweest in het aftasten van deze grens getuige onze Daisne, onze Lampo of als Belgen onze Simenon of Paul Delvaux. Waarom ons eens niet laten meevoeren door de andere, de ongewone film en tussenin ons eens- letterlijk dan- te laten onderdompelen in de gereputeerde thermale baden waaraan de streek zo rijk is...Je hoeft zelfs geen verstokte cinefiel voor te zijn om dat andere en insolite Rennes te gaan ontdekken...

In dezelfde periode grijpt overigens ook de 65ste editie van het wereldberoemde Pablo Casals festival in Prades terug plaats. Wie door de cello gebeten blijft in de nasleep van het schitterende Koningin Elisabeth celloconcours van dit voorjaar kan zijn hartje ophalen tussen 24 juli en 13 augustus. Meerdere juryleden van deze wedstrijd zetten hier hun beste strijkje voor naast een plejade aan wereldberoemde chambristen en dat allemaal in enig mooie locaties! de Abbey de Cuxa, St.- Martin du Canigou of de vele pittoreske kerkjes in de Plus Beaux Villages die de regio rijk is.

Het filmfestival De L' Insolite gaat door van 9 tot 13 augustus.
Meer info vind je op hun site: festival-film-insolite-rennes-le-chateau.fr
Of onder: fannybastien.com

Voor het Pablo Casals Muziekfestival:
Telefonisch: +33 468 96 33 07
Ook: prades-festival-casals.com

Luc Schaeverbeke

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.