door Dr. Lieve Van Ermen

Inhoud: Leider Zaccaria van de Hebreeërs en Nabucco, koosnaampje voor Nabuccodonosor of Nebukadnezar, de Babylonische koning zijn politiek en religieus elkaars tegenpolen.
De eerste spreekt zijn volk in gevangenschap moed in. De mensen die niet veel van opera kenden applaudiseerden véél en vaak tussen de aria's door omdat Abigael luid zong en op effecten jaagde…( die avond Mary Elisabeth Williams)

Wat vonden wij?
Michel, mijn man, vond dat de dirigent, Dmitri Jarouski teveel op zijn Russisch dirigeerde, teveel zachtere stukken opzette tegen heftige accenten, niet genoeg melodieus klagend Italiaans!

Het koor?
Géén enkel slecht woord hierover: fantastisch +++!

Abigael?
Een Amerikaanse grote zwarte zangeres had veel 'noten op haar zang', kleurrijke schakeringen, etc.  Ze kon véél, maar zong té luid en wou absoluut haar stem in de verf zetten!

De tenor?
Was niet goed, hij zong een halve toonhoogte te laag.  Het tegenovergestelde van onlangs in de Munt.  De zangers (en het koor) overstemden soms hier het orkest (vooral Abigael en de 300 koppige cast!).

Wat ik waardeerde was de enscenering!  De regie was van Daniel Slater, uiteraard modern, zoals heden tendage steeds 'getransponeerd' naar de huidige tijd, maar met een méérwaarde.  De "indignados" kamperen met slogans tegen de banken etc.  Maar dit heeft een diepere achtergrond, ik begreep ineens veel méér van Nabucco: een godsdienst -dilemma tussen de Joodse monotheïsten en de veelafgoderij van Babylon!  In Antwerpen vernam ik dat naar aanleiding van deze Nabucco zelfs Joodse hoogleraren op 14 febr. voordrachten gaven in Hof van Lier (gratis)!  Heeft de nieuwe, huidige directeur van het VLOS Avil Kahn, na kritiek van de Joodse Gemeenschap, de Joodse  "vrienden " naar zijn hand willen zetten?
In ieder geval waren er Arabische, Spaanse en Griekse slogans in de openingscène. en dat was niet slecht, vond ik, mensen ruziën vaak over ideeën, zeker theologische, dat was duizenden jaar geleden zo en nu idem dito; op TV beelden zag men beelden van de Arabische lente en Tahir plein.  Zelf verdiep ik me hierin.  Als vrije tijd hersengymnastiek studeer ik Arabisch en vind het écht leerrijk.  Aldus sprak de enscenering me enorm aan, maar ik zal wellicht de enige zijn geweest, misschien???

Dus niet een belevenis die in toto geweldig en te beschouwen is als "niet te missen", maar wel met facetten die te smaken waren!!

Link: Vlaamse Opera

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.