'Ceci n'est pas une politique culturelle', met deze parafrase op een der meest bekende surrealistische schilders rondde intendant Peter Decaluwe zijn inleiding af bij de voorstelling van het aanstaande seizoen van de Koninklijke Muntschouwburg.
Surrealistisch was de covid-tijd in ieder geval. Er werd gejojood van voorstelling naar voorstelling en noodzakelijke maatregelen ontaardden soms in onbegrijpelijke beslissingen.
" De tijd heeft geen tijd om te wachten, hij wil bevrijd worden".
Dit adagium uit de persbrochure, een uitspraak van Hugo von Hofmannsthal, is een krachtig antwoord op een annus horribilis en het tekent de veerkracht van het team van de Munt. Creativiteit die resulteert in een programma vol speelsheid...niettemin universele beschouwingen biedend over onze maatschappij en over het mens zijn. Weliswaar werd voor deze producties voortgebouwd op gecancelde, soms gerijpte voorstellingen.
Hier dan een overzicht van de voornaamste items met als kern de reeks OPERAVOORSTELLINGEN die wordt ingezet met Tsjaikovski's Schoppenvrouw (Pikovaya Dama) op 11 september. Ook De Rozenkavalier van Richard Strauss stond reeds twee jaar geleden aangekondigd. Een Sachertorte en een van de allermooiste opera's en een bloemlezing van heerlijke melodieën.
On Purge Bébé, van onze landgenoot Philippe Boesmans is een absurde vaudeville. Een creatie die wij deels nog te danken hebben aan wijlen Gerard Mortier die reeds in 1983 de loper uitrolde voor Boesmans.
"Een verrukkelijke illusie is mij dierbaarder dan een hoop fundamentele waarheden". (Alexander Poesjkin)
Nogmaals Poesjkin met Eugen Onegin en Tsjaikovski's onsterfelijke partituur; een van de meest opgevoerde Russische opera's in de wereld.
Daartegenover staat het onbekende Solar, een opdrachtwerk van De Munt gerealiseerd door Howard Moody op een libretto van Anna Moody. Uitkijken hoe in dit gloednieuwe werk de kinder- en jeugdkoren het er samen met de vier solisten zullen van afbrengen.
Onder de noemer Bastarda worden in twee avonden fragmenten uit Donizetti- opera rond de figuur van Elizabeth I samengebracht. Een gedurfd project doch allicht één melodisch feest in allerbeste belcanto- stijl.
Henry Vlll was een opdracht voor Camille Saint-Saëns van de Parijse Opera. De productie was voor vorig jaar gepland. 2021 was immers de honderdste verjaardag van het afsterven van de meester die te zeer alleen met zijn Samson et Dalila blijft geïdentificeerd.
Ditmaal op inspiratie van Gogol...de opera Dus Nos of De Neus van Dmitri Sjostakovitsj gedirigeerd door de jonge Hongaarse dirigent Gergely Madras. Wij kijken uit naar deze immense acteursopera!
Originele reeks CONCERTEN
De 10 geprogrammeerde concerten zijn met zeer gevarieerde composities gespekt. Wij persoonlijk kijken vooral uit naar de avond gedirigeerd door sir Antonio Pappano en met de tenor Ian Bostridge als solist. Hoe die Schuberts Winterreise in de georkestreerde versie van Hans Zender zal vertolken intrigeert ons niet weinig!
Op 22 december is ook een Kerstconcert gepland. Ook zullen wij kunnen genieten van een optreden met een Elisabethwedstrijd- laureaat als vocale solist.
Richard Strauss’ naam keert tot onze vreugde regelmatig terug in die concertenreeks waaronder er ook zijn die in het P.S.K. zullen plaatsvinden en die tevens in samenwerking met Bozar Music kunnen doorgaan.
De reeks RECITALS is origineel opgebouwd en terug blijkt de Munt zijn verknochtheid uit te drukken met een genre waarin muziek en poëzie met elkaar versmolten zijn.
Meerdere illustere namen als bvb. Sandra Piau, onze Werner Van Mechelen samen met Tineke Van Ingelgem, Stéphanie D'Oustrac zijn onder meer van de partij.
Dan is er het luik TROIKA DANCE , een samenwerkingsproject tussen de Munt, de KVS en het Théâtre National Wallonie-Bruxelles met o.m. de bedoeling de toeschouwers aan te moedigen om andere zalen te ontdekken.
Natuurlijk komen wij hier de namen tegen van Anne Dekeersmaeker of Sidi Larbi Cherkaoui.
CONCERTINI tenslotte biedt een reeks kamermuziekconcerten aan voor elk wat wils meestal i.s.m. leden van het Munt Orkest.
Voor meer details en informatie:
Telefonisch: 02 229 12 11
02 229 12 00
Luc Schaeverbeke