Beste VAV-lid,

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u en familieleden en kennissen uit tot een culturele daguitstap naar Brussel op 18 september
met geleid bezoek aan Museum van de KBR, de nationale wetenschappelijke bibliotheek.

 

Culturele uitstap naar het KBR Museum

voor een gegidst bezoek aan de tentoonstelling

‘LIBRIJE VAN DE HERTOGEN VAN BOURGONDIË’

zaterdag 18 september 2021

https://www.kbr.be/nl/

https://www.kbr.be/nl/schat/

 Museum KBR, Kunstberg 28, Brussel.

+32 (0) 2 519 53 11Het aanbod behelst vier groepen van tien personen voor bezoek met gids. Per tijdsblok worden twee gegidste groepen toegelaten. Kaarten zijn ter beschikking voor de volgende aanvangsuren van twee maal twee door VAV gereserveerde tijdsblokken: 10.00 uur en  14.30 uur. Het bezoek neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Aanmelden aan de groepenbalie. Het ticket wordt u daar ook door VAV overhandigd.

Bij inschrijving moet een keuze worden gemaakt naar welk tijdsblok uw voorkeur gaat. Het secretariaat laat u tijdig weten welk uur voor u definitief gereserveerd werd. Wie zich eerst inschrijft, krijgt haar/zijn voorkeuruur. Elk wordt daarover elektronisch of via telefoon verwittigd door het secretariaat wanneer de betaling werd ontvangen. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt exact 40 personen. Vanaf de 41ste deelnemer wordt een wachtlijst aangelegd. Bij uiteindelijke niet-deelname wordt het betaalde bedrag integraal teruggestort.

Deelname in de onkosten (per persoon) voor het gegidste museumbezoek: 19 euro

Gebruik voor inschrijving bijgaand antwoordformulier dat elektronisch naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anderzijds per post naar het secretariaat kan verstuurd worden.

En betaal tegelijk door overschrijving het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding, “Librije, naam & aantal personen”

De uiterste datum van inschrijving wordt vastgelegd op 12 september 2021.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, namens VAV-Cultuur,

Dr. Jan Dockx, verantwoordelijke cultuur    
Dr. Lieve Van Ermen, voorzitter

 

België verbergt al 600 jaar een schat

De bibliotheek van de hertogen van Bourgondië is een van de mooiste handschriftenverzamelingen van haar tijd.

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stellen een van de meest prestigieuze handschriftenverzamelingen ter wereld samen, een bijzondere schat.

De verzameling werd begonnen door Filips de Stoute (1342-1404). Na de dood van Karel de Stoute in 1477 bestaat de hertogelijke bibliotheek uit meer dan 900 handschriften, waarvan een derde vandaag bewaard blijft in KBR.

Op de kruising van middeleeuwen en de moderne tijd bestrijkt deze “Librije” alle domeinen van de wetenschap en bevat ze zeer belangrijke teksten uit de middeleeuwse literatuur. Ze behoort tot de grootste bibliotheken van haar tijd, naast die van de Franse koningen, de Medici of de pauselijke bibliotheek. De handschriften worden verlucht door de beste miniaturisten van de 15de eeuw, van wie sommigen even beroemd zijn als Jan Van Eyck.

Wanneer je de bewogen geschiedenis van de Librije leest, lijkt het een wonder dat er nog zo’n 300 handschriften uit de collectie van de hertogen van Bourgondië bijeen gebleven zijn. De huidige collectie, die in de Handschriftenafdeling van KBR bewaard wordt, bevat nu ongeveer één derde van de 1.000 handschriften die vermeld werden in een inventaris uit de vijftiende eeuw.

KBR opende haar schatkist en deelt ze deze parels nu met u in het KBR museum.

Rondleiding KBR museum

Ontdek de beelden, verhalen en personages uit de Librije van de hertogen van Bourgondië. Beleef de 15de eeuw tijdens een rondleiding met gids!

In de 15de eeuw regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke en kostbare verzameling handschriften. Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en kunt u vandaag bewonderen in het KBR museum.

Ontdek samen met een ervaren gids de fascinerende 15de eeuw. In de Nassaukapel maakt u kennis met de politieke hoofdrolspelers. Nadien trekt u op ontdekkingstocht: het volledige maakproces van een handschrift komt aan bod.

Bewonder het vakmanschap van de vernuftige kopiisten en ontdek de lettertypes waarmee ze de handschriften verfraaiden. U komt bovendien te weten welke genres de middeleeuwse bibliotheken zoal sierden. Altijd aan de hand van originele collectiestukken!

Deze rondleiding boordevol anekdotes en verrassende feiten geeft u meer inzicht in een boeiende periode uit onze geschiedenis. Ontrafel met uw gids de symbolen in de schilderijen en miniaturen zodat ze geen geheimen meer hebben voor u.

Op de bovenverdieping van het museum betreedt u de échte schatkamer: de Librije van de hertogen van Bourgondië. De handschriften geven hun geheimen aan u prijs, van verbeelding tot harde werkelijkheid. Tijdens deze rondleiding (her)ontdekt u de Middeleeuwen uit een andere invalshoek.

Geldende coronamaatregelen

Bij elke activiteit worden de algemene coronamaatregelen toegepast. Het dragen van een mondmasker is verplicht en de afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd. Binnen de groep moet er een afstand van minimaal 1,5 meter worden gehouden tussen de subgroepen die deze groep vormen. De omvang van een subgroep is beperkt tot maximaal 8 personen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend, of is beperkt tot de samenstelling van het gezin, indien dit is samengesteld uit meer dan 8 personen. Elke deelnemer blijft binnen zijn subgroep.

 

 

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.