Beste Collega,

Het Vlaams Geneeskundigenverbond en het Doktersgild Van Helmont, in samenwerking met het V.V.A. afdeling Brussel, nodigen U uit tot een geleid bezoek aan de tentoonstellingen:

Retrospectieve Marc Chagall
in het Museum voor Schone Kunsten
en
Het Rijk van de Sultan
in het Paleis voor Schone Kunsten
op
zaterdag 9 mei 2015

Programma :

  • 10:45  samenkomst in de hal van het het Museum voor Schone Kunsten, Regentschapsstraat 3 te 1000 Brussel
  • 11:00  inleidng in auditorium B van het Museum voor Schone Kunsten
  • 11:30  bezoek met audiogids aan de tentoonstelling Marc Chagall in het Museum voor Schone Kunsten
  • 13:00  lunch in het Muziek Instrumenten Museum, Hofberg 2 te 1000 Brussel
  • 15:00  geleid bezoek aan de tentoonstelling Het Rijk van de Sultan in het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23 te 1000 Brussel
  • vanaf 16:30 napraten in het Paleis voor Schone Kunsten bij een drankje aangeboden door het Doktersgild Van Helmont

 

Deelname in de kosten : 

tentoonstelling Chagall :  € 15,00
tentoonstelling Rijk van de Sultan :  € 15,00
twee tentoonstellingen zonder lunch :  € 28,00
volledig programma (2 tentoonstellingen en lunch) :  € 50,00

Inschrijven uiterlijk voor 20 april 2015 door sturen van bijgevoegd inschrijvingsstrookje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar VGV, Ergo de Waellaan 3bus 14, 2100 Antwerpen
en storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VGV. 


Met collegiale groeten,

namens VGV-Cultuur namens het Doktersgild Van Helmont
Dr. Jan Dockx Dr. Francis Hujoel

Marc Chagall (07.07. 1887 - 28.03.1985) is een Russische kunstenaar met een poëtische beeldtaal gebaseerd op het dorpsleven uit zijn jeugd. Met deze retrospectieve wordt de hele loopbaan van deze schilder in beeld gebracht vanaf zijn Russische beginperiode tot zijn monumentale late werken. Hij behoort tot één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een grote expressieve kracht van kleur. In de jaren vijftig ging hij zich meer toeleggen op monumentaal werk. Wereldberoemd zijn de glasramen voor de synagoge van Jeruzalem, de kathedraal van Metz en het Frauenmünster in Zürich. In een tijdsbestek van zes decennia heeft hij een buitengewoon rijk oeuvre tot stand gebracht dat getuigt van een unieke creativiteit en fantasie.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Palazzo Reale in Milaan en overloopt het artistieke parcours van de schilder aan de hand van een honderdtwintigtal werken. Er wordt vooral aandacht besteed aan zijn Russische periode, waarin hij zich onderscheidt van het toen gangbare kubisme. De tentoonstelling behandelt de grote thema's waarop zijn oeuvre steunt: zijn verbondenheid met de Hebreeuwse cultuur, de iconografie van het Joodse dorp, volkstradities, zijn confrontatie met de 17de eeuwse literatuur zoals La Fontaine, de ontdekking van het licht en de weergave van kleur.
Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met het Comité Chagall en bruiklenen zijn afkomstig uit New York, Bazel, Parijs, Sint-Petersburg en privécollecties.

De tweede tentoonstelling gaat over Het Rijk van de Sultan: de Ottomaanse wereld in de kunst van de renaissance
De islam is de op één na grootste en jongste wereldgodsdienst die sinds de komst van de profeet Mohammed in de 7de eeuw de wereld duidelijk heeft veranderd. De snelle verspreiding van de islam in zijn beginperiode bevorderde de unieke opname en integratie van verschillende culturen en tradities. Na de val van Constantinopel in 1453 oefende de Ottomaanse beschaving een veelzijdige aantrekkingskracht uit op westerse schilders en denkers uit de renaissance. Het was een scharniermoment waarop twee culturen elkaar veelvuldig  beïnvloedden ondanks vooroordelen en militaire conflicten.
Er zijn bruiklenen uit de grootste musea met schilderijen van Bellini, Dürer, Titiaan, Tintoretto en Memling. Verder nog portretten van sultans, luxueuze handschriften, Oosterse tapijten en wetenschappelijke instrumenten. De luister van het Ottomaanse rijk sprak tot de westerse verbeelding.

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.