Beste VAV-lid,

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u en familieleden en kennissen uit tot een culturele daguitstap naar Brussel op 18 september
met geleid bezoek aan Museum van de KBR, de nationale wetenschappelijke bibliotheek.

 

Culturele uitstap naar het KBR Museum

voor een gegidst bezoek aan de tentoonstelling

‘LIBRIJE VAN DE HERTOGEN VAN BOURGONDIË’

zaterdag 18 september 2021

https://www.kbr.be/nl/

https://www.kbr.be/nl/schat/

 Museum KBR, Kunstberg 28, Brussel.

+32 (0) 2 519 53 11Het aanbod behelst vier groepen van tien personen voor bezoek met gids. Per tijdsblok worden twee gegidste groepen toegelaten. Kaarten zijn ter beschikking voor de volgende aanvangsuren van twee maal twee door VAV gereserveerde tijdsblokken: 10.00 uur en  14.30 uur. Het bezoek neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Aanmelden aan de groepenbalie. Het ticket wordt u daar ook door VAV overhandigd.

Bij inschrijving moet een keuze worden gemaakt naar welk tijdsblok uw voorkeur gaat. Het secretariaat laat u tijdig weten welk uur voor u definitief gereserveerd werd. Wie zich eerst inschrijft, krijgt haar/zijn voorkeuruur. Elk wordt daarover elektronisch of via telefoon verwittigd door het secretariaat wanneer de betaling werd ontvangen. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt exact 40 personen. Vanaf de 41ste deelnemer wordt een wachtlijst aangelegd. Bij uiteindelijke niet-deelname wordt het betaalde bedrag integraal teruggestort.

Deelname in de onkosten (per persoon) voor het gegidste museumbezoek: 19 euro

Gebruik voor inschrijving bijgaand antwoordformulier dat elektronisch naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anderzijds per post naar het secretariaat kan verstuurd worden.

En betaal tegelijk door overschrijving het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding, “Librije, naam & aantal personen”

De uiterste datum van inschrijving wordt vastgelegd op 12 september 2021.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, namens VAV-Cultuur,

Dr. Jan Dockx, verantwoordelijke cultuur    
Dr. Lieve Van Ermen, voorzitter

 

Roets2020

dichtbij doch ongekend
Waar alles mooi is ... (Victor Hugo)

Met haar meer dan tachtig geklasseerde monumenten en letterlijk gekroond door een majestueuze kathedraal, is de Noord-Franse stad Laon eigenlijk één groot openluchtmuseum. Eens was de 'Montagne Couronnée' zelfs de hoofdstad van het Karolingische Rijk. Voor ons is Laon (spreek uit La:n) vooral een oord met een ziel!
Dé charmestad in het Aisne departement waar voor de 31ste  keer het muziekfestival doorgaat en dit op nauwelijks enkele boogscheuten van ons...voorbij Maubeuge en je kan er niet meer voorbij kijken.    

Festival met traditie

cathedrale Laon II

In de imposante kathedraal  maar ook in andere locaties vinden tussen vrijdag 6 september  en zaterdag 9 november 2019 niet minder dan 10 concerten plaats.
Daaraan verlenen  grote orkestformaties naast eminente internationale  solisten hun medewerking in soms opmerkelijke  en originele programmaties.

Het openingsconcert van vrijdag 6 september is opgebouwd rond en met sleutelwerken uit het klassieke repertoire en met het heerlijke pianoconcerto van Robert Schumann als centraal oeuvre. Soliste hierin wordt Lise de La Salle. Berlioz komt aan de beurt omwille van het herdenken van zijn overlijden 150 jaar geleden en als toppunten van betekenisvolle schoonheid krijgen ook Gustav Mahler en Richard Strauss hun inbreng: respectievelijk het Adagio uit de onvoltooide 10de  symfonie en Tod und Verklärung ... twee magistrale composities.

Even vluchtig ook de andere concerten onder de loep nemend, komen wij bij de klassiekers Mozart en Haydn terecht wanneer het Concert Spirituel onder Hervé Niquet concerteert in de Eglise Saint-Martin op zondag 15 september. Sterpianist Nicolaï Luganski onder Mikko Franck, David Grimal én als dirigent én als solist in Mozarts vioolconcerti, Berlioz’ Symphonie Phantastique en Schuberts Unvolendete onder Arie van Beek, Anne Queffélec o.m. met pianosonates van van Beethoven, drie Beethoven trio's in het Maison des Arts door het trio Cassard, Grimal en Gastinel alsook nog het Orchestre de Lille onder de sympathieke en onvermoeibare Jean-Claude Casadessus ... wat wil je nog meer? Volledig zijn wij allerminst. Maar hopelijk geeft dit een goed idee van het gevarieerde en rijke aanbod.


Om en rond Laon

De herdenkingen rond La Grande Guerre ’14 - 18 zijn achter de rug; ook het Aisne departement heeft met zijn 'Chemin des Dames' een 'pendant' voor onze Flanders Fields. Dat is de 30 kilometer lange route doordrongen van het bloed van de 'Poilus' en de Duitse soldaten langsheen de heuvelrug waarop destijds de carossen van de edeldames en andere welstellenden reden op weg naar Parijs.
Een getuigenis die kan tellen!

In de Aisne laat je de champagne van het amper 50 kilometer verder gelegen Reims nog even in de koelemmer. Je drinkt er eerder en liever een verfrissende cider en proeft er beslist ook van de zoute Maroillekaas. De Thiérache ligt immers juist ten noorden van Laon, en de 60 kilometerlange 'Route des Eglises Fortifiées' slingerend door een licht heuvelachtig landschap met pittoreske dorpjes doorspekt, is een paradijs voor de fietstoerist. Dat allemaal eventjes voorbij Chimay. Wat een charme, wat een authenticiteit. Het jaarlijks, nu helaas reeds voorbije  festival van St.-Michel en Thiérache, is m.i. een must voor de liefhebbers van Barokmuziek en draagt eveneens de stempel van musicoloog Jean-Michel Verneiges!

De regio bezit ook talrijke parken en geklasseerde tuinen. Zo onder meer de middeleeuwse medicinale cisterciënzertuin van Vauclair of het kasteelpark van Oigny.

Nog zuidelijker stoot je op Viels-Maisons waar geurige oude rozen aan de voet van het Romaanse kerkje je bedwelmen. En laat allerminst achterwege om Coucy-le-Château aan te doen met onverwoestbare vestingen die zelfs de Franse koningen gezag inboezemden en het dynamiet van de Duitsers niet wist te vernietigen. Château-Thierry, geboortestad van Jean de la Fontaine ligt eveneens binnen handbereik ...                       

La Montagne Couronnée       

cathedrale Laon Maar veronachtzaam  vooral Laon zelf niet, de stad waarover Victor Hugo himself getuigde ..."tout est beau à  Laon".

Het is er intiemer, ja provincialer dan in Reims en het historisch  stadscentrum - met meer dan tachtig geklasseerde  monumenten - wordt bekroond door een prachtige Notre-Dame kathedraal. 

Met de statige stenen ossen wordt de toren een eerbetoon aan de lastdieren die tijdens de opbouw de zware stenen hielpen aanvoeren. Voel je ook maar veilig tussen zijn omwallingen

à la Vauban! Kleurrijke pleintjes, huizen 'à colombages', middeleeuwse toegangspoorten, gekasseide straatjes, het Tempelierkerkje en ... gezellige bistro's of restaurants dragen al met al bij tot de heel unieke sfeer van dit architecturaal juweel.

2020 Beethoven jaar te Soissons

De Aisne laat ook de 250ste herdenking van de geboorte van 'de Leeuw van Bonn' niet ongevierd!

In de kathedraal en in het Cité de la Musique, maar dan te Soissons, wordt het symfonisch oeuvre integraal in vier producties uitgevoerd. Weliswaar soms in een vierhandige-pianoversie maar ook in groot orkestraal ornaat. De data: 15.02/ 8.03/ 16.05 en 27.06, uiteraard 2020!

Alvast in je kalender van volgend jaar te noteren als je het mij vraagt...

Luc Schaeverbeke

 

Info: www.festival-laon.fr
Telefonisch: +0033 323 20 87 50
Festival de Laon
Place du parvis
02000 Laon
Frankrijk

Luc Schaeverbeke studeerde af als onderwijzer en logopedist. Hij volgde muziekonderricht aan de conservatoria van Brugge en Brussel en recenseerde jarenlang  voor het Brugsch Handelsblad. Hij soleert als tenor en is medewerker aan Periodiek van het Vlaams Artsenverbond.

 

 
   

Beste VAV-lid,

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u en familieleden en kennissen uit tot een culturele daguitstap naar Brussel op 11 mei
met geleid bezoek aan het Paleis voor Schone Kunsten en het Old Masters Museum van KMSKB,
met lunch in het restaurant in de koepel van het Old England, MIM.

 

Culturele daguitstap

‘MUSEUMDAG IN BRUSSEL’

zaterdag 11 mei 2019Programma

 • 9.45 uur : samenkomst aan Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel
 • 10 uur : begeleide rondleiding aan de tentoonstelling

BERNARD VAN ORLEY. Brussel en de Renaissance, gevolgd door vrij bezoek aan de tentoonstelling

Prenten in de eeuw van Bruegel

https://www.bozar.be/nl/activities/133868-bernard-van-orley

https://www.bozar.be/nl/activities/145705-prenten-in-de-eeuw-van-bruegel

 • 13 uur : lunch in het restaurant in de koepel van het Old England, art nouveau gebouw, Muziekinstrumentenmuseum, Hofberg 2, Brussel

http://www.mim.be/nl/het-restaurant

 • 15.15 uur : KMSKB, Old Masters Museum, Regentschapsstraat 3, Brussel

gegidste rondleiding van de tentoonstelling

Hollandse lente: Portretten van Frans Hals, een familiereünie. en vrij bezoek aan de tentoonstelling

Kabinet der heerlijkste Tekenwerken. Selectie achttiende-eeuwse Nederlandse tekeningen uit de KMSKB-collectie.

en/of de Hollandse Zalen, vernieuwde vleugel voor de collectie Hollandse School

https://fine-arts-museum.be/nl/dutch-spring

 • ca. 17 uur : VAV-traktaat in Museum Café TABL'O
 • 18 uur : einde

Deelname in de onkosten :  € 62,- per persoon. Inbegrepen inkomgeld, tweemaal gegidste rondleidingen en lunch.
Inschrijven door overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van de namen van de deelnemers.
Het aantal plaatsen is strikt beperkt tot 40. Vanaf de 41ste deelnemer wordt een wachtlijst aangelegd. Bij uiteindelijke niet-deelname wordt het betaalde bedrag integraal teruggestort.

De uiterste datum van inschrijving wordt vastgelegd op 30 april.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, namens VAV-Cultuur,

Dr. Jan Dockx
Dr. Geert Debruyne

 
  Het Vlaams Artsenverbond nodigt u, familieleden en kennissen uit tot een culturele uitstap naar het vernieuwde ‘AfricaMuseum’ te Tervuren, gevolgd door de jaarlijkse statutaire algemene ledenvergadering en het ‘Lentebanket’ op 23 februari 2019.

Culturele daguitstap in Tervuren

Programma

zaterdag 23 februari 2019

Bezoek AfricaMuseum

Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

tel. 02 769 52 11

http://www.africamuseum.be/nl/

 • 13.40 uur : aankomst onthaalpaviljoen AfricaMuseum
 • 14.00 uur : visie over het vernieuwd museum door Guido Gryseels, algemeen directeur
 • 14.30 uur : gegidst geleid bezoek aan het museum “Een mix van Centraal Afrika"
 • 16.15 uur : einde
 • 16.45 uur : algemene statutaire ledenvergadering VAV in het auditorium van het museum

Agenda:

 1. Verslag van de Algemene Ledenvergadering 2018
 2. Jaar- en moreel verslag 2018
 3. Financieel verslag 2018 / voorstel begroting 2019
 4. Vaststellen ledenbijdrage 2020
 5. Bestuursverkiezingen
 6. Woord door de voorzitter
 7. Rondvraag
 • 17.45 uur : einde
 • 18.00 uur : Lentebanket bistro Tembo https://www.bistrotembo.be/nl/
  (eerste verdieping van het glazen onthaalpaviljoen AfricaMuseum)

Deelname in de onkosten namiddag- en avondprogramma (per persoon)

 • Gegidste museumbezoek: 14 euro
 • Lentebanket: 61 euro
 • Bezoek en banket: 75 euro

Gebruik voor inschrijving bijgaand antwoordformulier dat per e-post naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anderzijds naar het secretariaat kan verstuurd worden.
En betaal tegelijk door overschrijving het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van “AfricaMuseum & uw naam”.
De uiterste datum van inschrijving wordt vastgelegd op 15 februari 2019.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, mede namens VAV-Cultuur,

Dr. Geert Debruyne, voorzitter
Dr. Bart Garmyn, secretaris
Dr. Jan Dockx, penningmeester / verantwoordelijke cultuur

Roets2019

 
   

Beste VAV-lid,

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u en familieleden en kennissen uit tot een culturele uitstap naar Leuven met geleid bezoek aan M-museum te Leuven

 

 ‘OVER DE GRENS’

Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen

M-museum Leuven op

zaterdag 19 mei 2018

om 14 uur

 • vanaf 13.30 uur : samenkomst aan de onthaalbalie
 • vanaf 14 uur : begeleide rondleiding en bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Over de Grens’ met link naar de permanente collectie
 • ca. 16 uur : aangeboden nagenieten in het museumcafé

M-museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
+32 (0)16 27 29 29
https://www.mleuven.be/nl/

Deelname in de kosten :  € 9,- per persoon.

Inschrijven door overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van de namen van de deelnemers.

Het aantal deelnemers is beperkt tot vijftig waarbij de datum van betaling telt voor effectieve deelname. Er worden twee groepen gevormd.
De gids neemt ons mee in de tijdelijke tentoonstelling ‘Over de grens’ en maakt vervolgens de link tussen deze tijdelijke presentatie en een hoofdstuk uit de permanente collectie.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, namens VAV-Cultuur,

Drs. Jan Dockx & Geert Debruyne

Kortrijks Festival van Vlaanderen ... een verpozing in zuivere lucht

Enigszins verdrongen door de geweldige spelers als het Concertgebouw Brugge, De Singel of andere Bijloke organisatoren blijft het Festival van Vlaanderen Kortrijk een vaste waarde in onze meest westelijke provincie.

Herinneren wij ons nog hoe het onder impuls van de familie Denaux een hoofdspeler was toen Briers senior het Festival van Vlaanderen oprichtte?

Het koor Singhet ende Weset Vro ... tegenhanger van het Brugse Cantores geleid door Aimé Dehaene voerde midden vorige eeuw reeds majestueuze koorwerken uit waar nu, met ons huidig koorbestand, nog kan naar worden  opgekeken. Dirigenten met wereldfaam leidden er uitvoeringen die men vandaag de dag niet meer aandurft! West-Vlaanderen maakte toen vocaal de dienst uit.

Na deze terugblik nu meer focussen op het aanstaande Festival gebeuren.

Onder het moto "Music in the Air" wordt een van de meest tot de verbeelding sprekende oerelementen centraal gezet.

' Speels als een zomerbries, onstuimig romantisch,  wervelend stormachtig en adem als bron van de menselijke stem'...
de brochure verkondigt eloquent wat er tussen 19 en 28 april 2018 te beleven valt.

In de Kortrijkse Schouwburg, de historische Onze-Lieve-Vrouwkerk, de St.- Mattheuskapel van het Begijnhof en de Concertstudio is er muziek voor 'elk wat wils'. Amandine Beyer naast de Brussels Philharmonic, de Capella Pratensis in Pierre De La Rue naast het Franse middeleeuwse Chanson door Ratas Del Viejo Mundo of Oost-Europese Jazz met o.m. Mark Feldman ... slechts een heel kleine greep uit het aanbod vol afwisseling en boeiende originaliteit.

Het feestelijk gebeuren van een tiental producties kan niet stuk met de Middagconcerten waarvoor je een haast symbolische 5 euro betaalt en een halfuur verpozing geniet tijdens een verkwikkende werkonderbreking. Het Muziekcentrum zorgt intussen voor een kleine hap of een warme lunch. Het mag zelfs met je eigenste boterhammendoos ... Wie beweert nog dat Klassieke Muziek elitair zou zijn?

Info & Reservatie: www.festivalkortrijk.be

Uit in Kortrijk

Luc Schaeverbeke

41 Aardenburgse weg
8310 Brugge/Bruges
Belgium
tel. +32 50 35 51 71
port.+32 478 44 89 67

 
  Het Vlaams Artsenverbond nodigt u, familieleden en kennissen uit tot een culturele daguitstap te Mechelen, gevolgd door de jaarlijkse statutaire algemene ledenvergadering en het ‘Lentebanket’ op 3 maart 2018.

Culturele daguitstap in Mechelen

Programma

zaterdag 3 maart 2018

Bezoek en rondleiding

Rode Kruis Vlaanderen

Motstraat 40/A, 2800 Mechelen

&

in de schaduw van Sint-Rombouts

1000 jaar stadsgeschiedenis in een notendop

Stadswandeling met gids Patrick De Greef

vanuit het Congres- en Erfgoedcentrum, Haverwerf

Adegemstraat 58, 2800 Mechelen

 

 • 10.45 uur : samenkomst aan het Rode Kruis Vlaanderen, Motstraat 40/A, Mechelen
 • 11 uur : rondleiding in de hoofdzetel van Rode Kruis Vlaanderen met bezoek aan het lab onder begeleiding van Prof. Dr. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder, lid raad van advies VAV
 • 12 uur : aangeboden lunch in de cafetaria van Rode Kruis Vlaanderen
 • 13.30 uur : verplaatsing naar het Congres- en Erfgoedcentrum, Haverwerf met eigen middelen – parkeergelegenheid QParc Lamot, Guldenstraat 18, Mechelen
 • 14 uur : ingeleide en gegidste stadswandeling met Patrick De Greef, bouwhistorisch en genealogisch adviseur en funerair deskundige
 • 17 uur : einde
 • 17.15 uur : algemene statutaire ledenvergadering VAV in het Auditorium van het Congres- en Erfgoedcentrum, Haverwerf

Agenda:

 1. Verslag van de Algemene Ledenvergadering 2017
 2. Jaar- en moreel verslag 2017
 3. Financieel verslag 2017 / voorstel begroting 2018
 4. Vaststellen ledenbijdrage 2019
 5. Woord door de voorzitter
 6. Rondvraag
 • 18 uur : einde
 • 18.30 uur : Lentebanket in het Congres- en Erfgoedcentrum, Haverwerf

Voormiddagprogramma en lunch worden door Rode Kruis Vlaanderen aangeboden.

Deelname in de onkosten namiddag- en avondprogramma (per persoon)

 • Gegidste stadswandeling: 10 euro
 • Lentebanket: 65 euro
 • Bezoek en banket: 75 euro

Gebruik, vooral ook voor het voormiddagprogramma, voor inschrijving bijgaand antwoordformulier dat per e-post naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anderzijds naar het secretariaat kan verstuurd worden. En betaal tegelijk door overschrijving het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van “daguitstap Mechelen & uw naam”.
De uiterste datum van inschrijving wordt vastgelegd op 23 februari 2018.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, mede namens VAV-Cultuur,

Dr. Geert Debruyne, voorzitter
Dr. Bart Garmyn, secretaris
Dr. Jan Dockx, penningmeester / verantwoordelijke cultuur

 
   

Beste VAV-lid,

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u en familieleden en kennissen uit tot een culturele daguitstap naar Gent op zaterdag 14 oktober met geleid bezoek aan de St.-Baafskathedraal en omgeving, en het deels gerestaureerde Lam Gods en het museum Dr. Guislain.

 

‘Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods’

Sint-Baafsplein Gent

‘Dr. Guislain museum’

permanente collectie
‘De geschiedenis van de psychiatrie’
Jozef Guislainstraat 43 Gent

Programma:

 • 9:30 uur : samenkomst aan het kerkportaal aan het Sint-Baafsplein te Gent
 • 10:00 uur : begeleide rondleiding in de omgeving van de kathedraal met o.a. het Geraard de Duivelsteen, gegidst bezoek aan de kathedraal en om 12 uur ‘De aanbidding van het Lam Gods’, met opening van de gerestaureerde binnenpanelen
 • 12:30 uur : lunch in het Ghent Marriott Hotel, Korenlei 10 (lunch met voor- en hoofdgerecht, inbegrepen één glas huiswijn, waters, koffie of thee)
 • 14:30 uur : verplaatsing naar museum Dr. Guislain per tram of met eigen middelen
 • 15:00 uur : gegidste rondleiding met bezoek aan de vaste collectie
 • 16:30 uur : vrij bezoek aan een tijdelijke tentoonstelling of de outsiderkunst
 • 17:00 uur : einde

Download het volledig programma

Vervoersmogelijkheden

 1. met openbaar vervoer
  • trein tot station Gent - Sint Pieters / naar St.-Baafsplein met ‘De Lijn’ / tramhalte: Gent Sint-Pietersstation (perron 2 - uiterlijk 9.34 uur) / tramlijn 1 richting Wondelgem, tot halte Korenmarkt (9.46 u.)
  • verplaatsing tussen Marriott hotel en Dr. Guislain museum: tramlijn 1 richting Wondelgem, halte Gravensteen (14.42 u.) tot halte Guislainstraat (14.51 u.)
  • terugreis naar station Gent - Sint-Pieters: tramlijn 1, halte Guislainstraat (vanaf 17.04 u. per 8 min.) tot Gent Sint-Pietersstation (17.27 u.)
 2. met de wagen
  • parking Flanders Expo / naar St.-Baafsplein met ‘De Lijn’ met / tramhalte: (uiterlijk 9.25 uur)/ tramlijn 1 richting Wondelgem, tot halte Korenmarkt (9.46 u.)
  • terugreis naar parking Flanders Expo: tramlijn 1 halte Guislainstraat (vanaf 17.04 u. per 8 min.) tot Flanders Expo (17.34 u.)

Deelname in de onkosten : € 60,- per persoon. Inbegrepen tweemaal gegidste rondleidingen en lunch. Niet betaald: verplaatsingenkosten met ‘De Lijn’.

Inschrijven door overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van de namen van de deelnemers.

Het aantal deelnemers is beperkt tot vijftig waarbij de datum van betaling telt voor effectieve deelname.

Eenieder hartelijk welkom.

Vriendelijke en collegiale groeten, namens VAV-Cultuur,

Dr. Jan Dockx
Dr. Geert Debruyne

Aanvullende gegevens

Met dank aan onze sponsors.